Search

Screening, Characterization and Integration of Plant Proteins in Foods

Popyt na produkty bezmięsne oznacza, że producenci żywności i formulatorzy są pod rosnącą presją, aby opracowywać nowe formuły i produkty wolne od produktów pochodzenia zwierzęcego. Ponieważ wypróbowane i przetestowane białka mięsne pełnią różne role, w tym emulgujące i stabilizujące, zastąpienie ich alternatywami pochodzenia roślinnego nie zawsze jest prostym zadaniem. Turbiscan DNS umożliwia formulatorom scharakteryzowanie wydajności emulgowania, stabilizacji i solubilizacji białek, przyspieszając rozwój preparatów na bazie białek roślinnych szybko i dokładnie. Powszechnie wiadomo, że spożywanie mniejszej ilości mięsa jest lepsze dla środowiska.1,2 W porównaniu z uprawą roślin przeznaczonych do spożycia, hodowla zwierząt gospodarskich na żywność jest niezwykle zasobochłonna i nieefektywna energetycznie. W rezultacie ślad węglowy na kalorię mięsa jest ogólnie znacznie wyższy niż w przypadku żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak owoce, warzywa i orzechy. Istnieje również wiele dowodów sugerujących, że zmniejszenie ilości mięsa w diecie na rzecz pełnowartościowych produktów roślinnych może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób kardiometabolicznych, takich jak choroby układu krążenia i cukrzyca typu 2.3 W rezultacie coraz większy odsetek konsumentów decyduje się na zmniejszenie ilości spożywanego mięsa - lub całkowite wyeliminowanie go z diety.4 W badaniu przeprowadzonym w 2019 r. wśród 3627 dorosłych Amerykanów 41% stwierdziło, że je mniej mięsa ze względów środowiskowych - podczas gdy w Wielkiej Brytanii całkowite spożycie mięsa spadło o około 17% w latach 2008-2018.5

Analiza Wielkości Cząstek - Przegląd produktu


Microtrac offers products for all particle size analysis technologies.

Plant Proteins are on the Rise

Industrial food manufacturers are under pressure to meet the demand for more responsible food production with lower carbon emissions and to accommodate the dietary preferences of vegetarians and vegans. This is now being accomplished by decreasing the use of animal-based additives, instead opting for plant-based raw materials.

This is especially true for proteins – and we are not just talking about plant-based meat substitutes. Proteins are an incredibly broad and versatile class of additives in the food industry, fulfilling a variety of roles as emulsifiers, stabilizers, foaming agents, and texturing agents. Moreover, proteins are a vital component of our diets and they play an important role in feelings of satiety.6

Compared to animal proteins, plant proteins offer many advantages: they are less resource-intensive, have a decreased carbon footprint, and are vegan/vegetarian-friendly.

However, replicating the characteristics of animal-derived proteins using plant proteins can be a challenge for food manufacturers. Plant proteins typically offer low or poor solubility and a performance level that is considered worse than conventional emulsifiers: both in terms of efficiency and stability of the finished product.
 

The Challenges of Working with Plant Proteins

The composition and behavior of plant-derived proteins can vary greatly depending on which plants they’re derived from – some of the most popular choices are soy, peas, chickpeas, and other legumes. In addition to this, the qualities of plant-based additives can vary depending on where the crop was harvested, the purification method, and eventual chemical functionalization.

All this means that, for food manufacturers, switching out an animal protein additive for a plant-derived additive is a complex task. After selecting the right protein, manufacturers must determine the optimum formulation using this protein (and factor in the impact on formulation cost), then adapt processes to work with the new ingredient. This final step is a particular challenge, especially when it comes to solubilization – this is often much harder and more time-intensive when working with plant proteins.

Quickly and Easily Characterizing the Performance of Plant-Protein Additives

Nie istnieją jednak standardowe metody testowania i charakteryzowania wydajności białek w procesach takich jak solubilizacja, emulgowanie i stabilizacja.7 Niemniej jednak, chociaż mogą nie istnieć "standardowe" testy, są to wszystkie rzeczy, które można ocenić, a producenci żywności zazwyczaj opracowują testy, które umożliwiają im wewnętrzną ocenę i porównanie receptur. Niestety, testy te zwykle wymagają czasochłonnych eksperymentów przy użyciu wielu drogich urządzeń. Co więcej, wiele z tych testów (takich jak ocena zmętnienia) opiera się na czasochłonnych i niedokładnych obserwacjach wizualnych, a nie na szybkich i niezawodnie powtarzalnych pomiarach cyfrowych. Turbiscan DNS to pierwsza platforma typu "wszystko w jednym" do badań dyspergowalności i stabilności, umożliwiająca ocenę wydajności białek w jednym eksperymencie przeprowadzanym na jednym urządzeniu. Wykorzystując statyczne wielokrotne rozpraszanie światła (SMLS), Turbiscan DNS umożliwia szybką kwantyfikację online właściwości solubilizacyjnych, emulgujących i stabilizujących.

Analiza rozpraszania światła przez próbkę umożliwia Turbiscan DNS wykrywanie niewielkich zmian wielkości i stężenia cząstek z wysoką czułością, co prowadzi do szybkiego i ilościowego monitorowania stanu dyspersji i destabilizacji. Zaprojektowany z myślą o maksymalnej łatwości użytkowania, Turbiscan DNS umożliwia pomiar wielkości cząstek online bez konieczności pobierania próbek lub interwencji człowieka - eliminując czasochłonne ręczne pobieranie próbek i testowanie. Akwizycja danych o wysokiej częstotliwości oznacza, że analizator typu "wszystko w jednym" zapewnia wgląd w kinetykę próbki w wysokiej rozdzielczości, z solidnymi danymi jakościowymi do znaczących porównań między preparatami. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Turbiscan DNS może pomóc formulatorom zaoszczędzić czas i podejmować lepsze decyzje, skontaktuj się z nami, aby poprosić o demo lub wycenę.

Skontaktuj się z nami w celu uzyskania bezpłatnej konsultacji

Pomiar parametrów cząstek - Skontaktuj się z nami!

Ostatecznie wybór, czy użyć prostego rozwiązania przesiewania, czy też zainwestować w dyfrakcję laserową lub dynamiczną analizę obrazu, będzie zależał od ilości badań, dostępnego budżetu i personelu oraz wszelkich szczególnych norm międzynarodowych lub wymagań klienta, z którymi się Państwo stykają. Zachęcamy do kontaktu z Microtrac w celu bezpłatnej konsultacji, która pozwoli ustalić, jakie rozwiązanie zapewni optymalny wynik i zwrot z inwestycji.